fbpx

Kako najbolje oprati vanjski dio auta

Vanjština auta je prvo što se primijeti. Kada je auto izložen raznim vremenskim uvjetima kao što su kiša, snijeg ili sunce njegova se „prirodna“ ljepota narušava te mogu ostati trajne posljedice ako se uzroci prljavštine efikasno ne uklone. Mnogi ljudi preferiraju autopraonice budući da je posao brži, a i imaju pristup opremi koju možda nemaju kod kuće.Nasuprot tome, mnogi naprosto uživaju u ručnom pranju auta. Ovaj će članak obraditi kako najbolje ručno oprati vanjski dio auta i dovesti ga do savršenog stanja.

Ne smije se zanemariti činjenica da auto zahtjeva redovito pranje kako prljavština na njemu ne bi oštetila boju i sjaj auta. Za početak trebat će vam voda. Preporučljivo je koristiti dvije kante vode, jednu u kojoj čete s vodom pomiješati deterđent za pranje auta (preporučuje se marka Spick&Span), a u drugoj treba ostati čista voda kako bi ispirali krpu ili rukavicu za pranje auta. Prvo umočite rukavicu ili krpu u prvu kantu i kružnim pokretima počnite uklanjati prljavštinu. Nakon toga dobro isperite rukavicu ili spužvu u čistoj vodi te ponovite postupak. Na ovaj čete način izbjeći miješanje prljavštine s auta s čistom vodom. Auto čistite od krova prema pragovima vozila, budući da su donji dijelovi najprljaviji.

Nemojte prati i polirati auto ako je njegova površina topla jer će se deterđenti brže na njoj osušiti što će vam otežati pranje auta oduzeti puno vremena. Najbolje je prati auto za vrijeme oblačnog dana ili u hladovini kako biste postigli najbolje rezultate. Prilikom čišćenja guma trebat ćete sredstvo za odmašćivanje i čišćenje tvrdokornih mrlja i prljavštine (Spick&Span nudi proizvode za tu namjenu). No, ne nemojte misliti da će prljavština otiči sama od sebe iako se tako čini na prvi pogled. Morat čete uzeti novu krpu ili spužvu te trljati kako bi u potpunosti očistili kotače i gume. Ako se auto ne čisti detaljno, zaostatci će vas skupo koštati.

Što se tiče spužve ili rukavice za pranje najbolje je koristiti mikrovlakna koja će najbolje zadržati prljavštinu i ukloniti ju s površine auta. Nikako nemojte koristiti krpu ili rukavicu koja je pala na pod jer riskirate grebanje auta.

Kako biste u potpunosti ispravi svu prljavštinu s auta nakon korištenja krpe ili rukavice, upotrijebite crijevo s nastavkom kako biste snažnim mlazom vode uklonili i najtvrdokorniju prljavštinu s felgi auta i teško dostupnih mjesta oko guma. Nakon što ste uklonili svu prljavštinu potrebno je osušiti auto. Mnogi koriste ručnike i krpe od mikrovlakana koji bolje i učinkovitije kupe vodu. Polako i detaljno sušite vaš auto koristeći više od jedne krpe ako je potrebno. Suh auto je zahvalan auto, a i neće toliko privlačiti prljavštinu.

Ako želite nanijeti vosak svakako ga nanosite u malim količinama na male površine. Vosak se brzo suši tako da nanošenje na velike površine neće postići željeni rezultat i sjaj neće biti vidljiv. Lagano umasirajte vosak u površinu vašeg auta za predivan sjaj.

Pranje auta tretirajte s istom pažnjom kao i pranje vlastitog lica. Za najbolje rezultate potrebno je strpljenje, ljubav prema tom poslu i dobri proizvodi. Tada će vaš auto uvijek izgledati sjajno i savršeno.