fbpx

Kako održavati svijetla na vašem automobilu

Ukoliko ste ljubitelj auta i nastojite održavati vaš auto u najboljoj formi sigurno znate da je svaki dio auta gotovo jednako vrijedan. Prilikom pranja auta ne treba zanemariti niti jedan dio, a ponekad se trebaju poduzeti drugi koraci kako bi oštećeni dijelovi zasjali novim sjajem. Ti oštećeni dijelovi vrlo često mogu biti svijetla na vašem automobilu. Većina svijetla na automobilima napravljena su od polikarbonata što je zapravo vrlo kvalitetna i izdržljiva plastika. Za razliku od stakla u unutrašnjosti svijetla polikarbonat je vrlo otporan na štetu koji uzrokuju kamenčići ili drugi oštri predmeti koji mogu doći u kontakt s vašim autom tijekom vožnje. Nakon nekog vremena potrebno je ukloniti naslage i ogrebotine na svijetlima vašeg automobila. Pratite slijedeće upute kako biste postigli najbolje rezultate.

Najprije temeljito operite vaš auto kako biste uklonili svu prljavštinu i blato. Možete upotrijebiti i vosak kako biste dobili sjajnu površinu, ali pripazite da ostanete najmanje 5 centimetara od svjetala. Nakon što ste oprali i osušili auto vrijeme je da pripremite svijetla za čišćenja. Kupite traku kojom biste inače štitili dijelove utičnica prilikom krečenja, najbolje je upotrijebiti traku boje koja će odudarati od boje vašeg auta kako slučajno ne biste oštetili auto prilikom čišćenja svjetala. Traku čete zalijepiti za vaš auto, ali u potpunosti uz rub svijetla. Zaštite sve oko svijetla što nije od plastike jer je cilj mutnu plastiku dovesti u novije stanje bez oštećenja automobila. Uzmite vremena za ovaj korak i budite precizni. Strpljenje će se u ovom slučaju svakako isplatiti.

Nakon što ste zaštitili automobil i izolirali svijetla vrijeme za čišćenje. Za ovaj će vam korak biti potrebne različite vrste brusnog papira. Nemojte biti uplašeni, vaš se auto neće oštetiti ako ste prekrili dio oko svjetla, a brusnim čete papirom izgladiti sve posjekotine i pukotine na vašim svijetlima i omogućiti si bolju vidljivost. Najprije namočite brusni papir s oznakom 1000 u vodi 10 minuta. Nakon toga ga prislonite na svijetla i laganim pokretima naprijed i nazad u jednom smjeru pređite cijelom površinom svijetla. Pazite da ne zagrebete boju ili metal na autu te polako i precizno napredujte s mokrim brusnim papirom. Nemojte strugati po suhoj površini! Nastavite brusiti površinu svijetla dok se nije uklonila sva diskoloracija i ogrebotine. Slobodno operite i osušite svijetla kako biste vidjeli kako napredujete. Ako nije sve ravnomjerno izbrušeno ili su vidljive ogrebotine nastavite brusiti mokrim brusnim papirom. Kada ste gotovi s tim i sve je ravno bez ogrebotina, uzmite mokri brusni papir s oznakom 1500 i ponovite postupak, ali bruseći u smjeru suprotnom od onog u prijašnjem koraku. Budite strpljivi i prijeđite cijelu površinu svijetla. Ne zaboravite da papir uvijek mora biti mokar!

Nakon što ste i to napravili vrlo precizno ponovite postupak s još tri različita brusna papira, svaki nježniji od prethodnog (2000, 2500. 3000). Svaki put kada brusite s novim papirom nemojte zaboraviti namočiti ga u vodi i brusiti pokretima koju su u smjeru suprotnom od prošlog brušenja.

Kako biste dovršili posao upotrijebite sredstvo za poliranje koje čete nanijeti na oprana stakla i vratiti im sjaj. Više neće biti diskoloracija, udubina i oštećenja. Ovakvo čišćenje svjetala primjenjujte samo ako vidite ozbiljnija oštećenja i smanjenu vidljivost prilikom vožnje po mraku.